10 λόγοι να αρχίσεις ποδήλατο σήμερα

Κάνει καλό στην υγεία, στο σεξ, στο πορτοφόλι, στο μυαλό, ακόμα και στον πλανήτη. Ιδού δέκα από τους σημαντικότερους λόγους να ξεκινήσεις τώρα ποδήλατο.

Τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις ποδήλατο. Όχι μόνο επειδή, λόγω άνοιξης, δεν έχεις να ανησυχείς ούτε για τις καταιγίδες του χειμώνα ή τους καύσωνες του καλοκαιριού. Αλλά και επειδή θα δεις ένα σωρό οφέλη στην υγεία, την σεξουαλική ζωή, την διάθεση… ακόμα και στο πορτοφόλι σου. Ψηφίζουμε πετάλι λοιπόν, γιατί…

Είναι καλό για την καρδιά
Έρευνες έδειξαν ότι περί τα 30 χιλιόμετρα ποδηλατάδας την εβδομάδα (κάτι που μπορεί να καταφέρει χωρίς δυσκολία ο καθένας) μειώνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων στο μισό.

Είναι πιο οικονομικό από οτιδήποτε άλλο
Γλιτώνεις έξοδα από βενζίνη, από εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς, από τις συχνές βλάβες των μηχανοκίνητων οχημάτων που σε στέλνουν στο συνεργείο κάθε λίγο και λιγάκι. Επιπλέον, ακόμη κι αν έχεις αυτοκίνητο ή μηχανή, μπορείς να αυξήσεις την διάρκεια ζωής τους κατά πολύ, εναλλάσσοντας τις μετακινήσεις σου μεταξύ των παραπάνω και του ποδηλάτου.

Είναι πιο οικολογικό
Χωρίς μηχανή, χωρίς καύσιμα, χωρίς μόλυνση για την ατμόσφαιρα. Απλά πράγματα.

Κάνεις καλύτερο και περισσότερο σεξ
Κι αυτό γιατί η σωματική άσκηση λόγω ποδηλασίας, λένε οι έρευνες, σου χαρίζει μεγαλύτερη αντοχή, ευλυγισία και απόλαυση, αφού με την άσκηση απελευθερώνονται περισσότερες «ορμόνες καλής διάθεσης». Επιπλέον, για να καταρριφθεί ένας ακόμη μύθος, μελετητές βρήκαν πως οι άνδρες ποδηλάτες άνω των 50 είναι κατά 30% λίγοτερο πιθανό να παρουσιάσουν σεξουαλική ανικανότητα σε σχέση με αυτούς που δεν κάνουν ποδήλατο.

Είναι πιο «ασφαλές» από το τρέξιμο
Συγκεκριμένα, ως άσκηση επιβαρύνει λιγότερο τις γάμπες, τους αστραγάλους, τα γόνατα και τα πέλματα σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο
Ακόμη και στην Αθήνα, που παραδοσιακά… θέτει εμπόδια στους ποδηλάτες, έχουν παραδοθεί (και ετοιμάζονται κι άλλοι) μεγάλοι ποδηλατόδρομοι που διατρέχουν όλα σχεδόν τα προάστια και το κέντρο.

Μειώνει το στρες
Όχι μόνο εξαιτίας των ορμονών που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και επειδή γλιτώνετε από τον εφιάλτη του μποτιλιαρίσματος ή το άγχος των καθυστερημένων συγκοινωνιών.

Σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ζήτησαν από ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνίες να κάνουν ποδήλατο για 20-30 λεπτά ημερησίως και τελικά, η ώρα που χρειάζονταν για να τους πάρει ο ύπνος το βράδυ μειώθηκε στο μισό.

Νιώθεις υγιής
Περισσότερη ώρα στον ήλιο σημαίνει περισσότερη βιταμίνη D, η οποία είναι «βάλσαμο» για τον οργανισμό. Επιπλέον, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος συντελεί στην αποβολή περισσότερων τοξινών και στη μείωση των σημαδιών της γήρανσης. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η διαδικασία της πέψης στο παχύ έντερο, με λιγότερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Τέλος, ακόμη και ο εγκέφαλος ωφελείται σημαντικά: Σε πείραμα, οι συμμετέχοντες που έκαναν ποδήλατο σημείωσαν 15% μεγαλύτερη επιτυχία σε νοητικά τεστ.

Σε βοηθά να χάσεις βάρος
Η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάψει κανείς θερμίδες, ενώ η καύση λίπους συνεχίζεται και για αρκετή ώρα αφού σταματήσετε το πετάλι.